Нови директиви улеснят пътуването за хора с увреждания в ЕС

Нови директиви улеснят пътуването за хора с увреждания в ЕС
Предстои директивите да бъдат подписани както от Съвета, така и от Европейския парламент. Снимка: Europa.eu

Съветът прие две нови директиви, които ще улеснят пътуването за хора с увреждания в рамките на ЕС.

Директивата за установяване на европейската карта за хора с увреждания и на европейската карта за паркиране за хора с увреждания ще осигури равен достъп до специални условия или преференциално третиране за хора с увреждания по време на краткосрочен престой в целия ЕС. Това например са намалени или нулеви входни такси, приоритетен достъп, помощ и запазени места за паркиране.

Наред с това министрите приеха директива за разширяване на тези разпоредби, така че да обхванат и граждани на трети държави, законно пребиваващи в държави от ЕС, което означава, че и те ще могат да използват тези карти при краткосрочен престой в други държави членки.

Националните органи ще отговарят за издаването на физически и цифрови европейски карти за хора с увреждания в достъпен формат. Картите ще се признават в целия ЕС като доказателство за увреждане или право на специфични услуги поради увреждане. Европейските карти за паркиране за хора с увреждания ще се издават във физически формат, като държавите членки ще имат възможност да ги издават и в цифров формат.

Следващи стъпки

Предстои директивите да бъдат подписани както от Съвета, така и от Европейския парламент и да влязат в сила след публикуването им в Официален вестник на ЕС. И за двете директиви държавите членки ще разполагат с две години и половина, за да адаптират националното си законодателство, и с три години и половина, за да приложат мерките.

Контекст

През септември 2023 г. Комисията прие предложение за директива за установяване на европейската карта за хора с увреждания и на европейската карта за паркиране за хора с увреждания. Съветът постигна споразумение с Европейския парламент по предложението на 8 февруари 2024 г.

През октомври 2023 г. беше публикувано предложението на Комисията за директива за разширяване на достъпа до европейската карта за хора с увреждания и на европейската карта за паркиране за хора с увреждания по отношение на граждани на трети държави, законно пребиваващи в държава – членка на ЕС. Съветът и Европейският парламент постигнаха споразумение на 4 март 2024 г.

Източник: Europa.eu

Публикуване на коментар

По-нова По-стара