Нова технология адаптира учебници за незрящи на брайловата азбука

Нова технология адаптира учебници за незрящи на брайловата азбука
Брайловия принтер работи с много висока скорост на печат. Снимка: Facebook

Нова технология адаптира учебници, като ги сканира и отпечатва на брайловата азбука, за да могат те да бъдат ползвани от незрящи и хора с намалено зрение. Това съобщи председателят на Националното читалище за незрящи „Луи Брайл 1928" Йордан Младенов в Световния ден на белия бастун.

Той се отбелязва всяка година на 15 октомври.

Това е от огромна подкрепа за студентите. Когато те не могат да си ги набавят, сътрудници ги търсят в градската и националната библиотека, за да им ги отпечатаме и предоставим", поясни той. По думите му новата машина, с която читалище разполага от няколко месеца работи с много висока скорост на печат – 900 страници на час.

Това позволява увеличение на тиража на книги за незрящи. Читалището вече разполага и с машина за релефни илюстрации. Електронната му библиотека пък разполага с над 17 000 заглавия. Проблемът обаче е, че няма достатъчно място за съхраняването им. Затова то търси още едно помещение, което да е достъпно и за натоварване на транспорт.

Засега читалището разполага за книгите само със склад, предоставен от Софийската градска библиотека. Читалището е създадено през 1928 г. и негов пръв председател е бил композиторът Петко Стайнов. Библиотечният му фонд се състои от 11 000 – 12 000 тома, които то предоставя на читатели от цялата страна.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара