Социалното предприятие, вариант за социализация и интеграция на хората с увреждания

Социалното предприятие, вариант за социализация и интеграция на хората с увреждания
Социалното предприятие за хора с увреждания е създадено през 2018 г. с проект по
програма „Развитие на човешките ресурси".

„Много работодатели се страхуват да наемат хора с увреждания, но ние също можем да бъдем пълноценни. Социалното предприятие на община Пловдив го доказва. Ние работим и сме доволни, че сме полезни за обществото и имаме някаква сигурност", казва 62-годишната шивачка Мария Зехтинска. Тя е в Социалното предприятие на хора с увреждания от самото му откриване през октомври 2018 г.

В него има цех за керамика и порцелан, ателие за играчки от стъкло и шивашка работилница. Там се трудят 28 души. Някои са на 4 часа, защото здравословното им състояние не предполага пълен работен ден.

Социалното предприятие за хора с увреждания е създадено през 2018 г. с проект по програма „Развитие на човешките ресурси". Базата му е на бул. „Цариградско шосе" в една от сградите на Комплекса за социални услуги „Свети Георги".

Някога там е било социално-учебно професионално заведение, в което младежи с увреждания са се обучавали на различни професии. После този тип центрове бяха закрити и децата със здравословни проблеми бяха насочени към масовите училища. Но там няма кой да ги научи на специфични трудови умения, които могат да усвоят. Решихме да се опитаме да запълним тази липса и да разкрием различни производства, като обучим желаещите и им осигурим работа. Започнахме с изработка на сувенири за нуждите на общинските звена, защото Пловдив е туристически град", разказва шефката на социалната дирекция в Община Пловдив Веселина Ботева. После са разкрити шивашкият цех и ателието за изработка на играчки от стъкло.

В началото са назначени 25 души. Срокът на европейския проект бил 1 година, но след изтичането му градската управа запазва предприятието, като финансира дейността му изцяло. С времето продукцията започва да се продава.

Изработката на сувенири продължава, вече се шие спално бельо за детските заведения в града, работно облекло. Майсторките се гордеят с поръчката на общината да изработят всички знамена, които се подменят ежегодно по входно-изходните и централните пътни артерии преди празника на Пловдив 6 септември. В керамичния цех се правят чаши, подложки и бижута с елементи на народни шевици. На интерес се радват и коледните играчки от стъкло, защото връщат хората в детството, когато елхата се подреждаше много внимателно заради крехкостта на украшенията

Директорът на социалното предприятие Ванина Костадинова разработи бизнес план и популяризира продукцията по фирми и базари. Създаде онлайн магазин, вече имат продажби и в чужбина. След това общината предостави помещения и за два физически магазина в подлеза на „Тримонциум" и кв. „Капана" - описва развитието Ботева. - Хората в предприятието получават социални пенсии, но тези пари няма как да им стигат. А и за тях е важно не само че получават заплата, а че работят, чувстват се полезни, това им дава смисъл. Имаше млади хора, които никога не бяха работили, в предприятието дадоха шанс да си създадат трудови навици."

Част от първите шивачки, обучени там, вече са си намерили работа във фирми и така са освободили места за други хора с увреждания. Но и при това положение има чакащи. "Непрекъснато ни търсят и се интересуват от работа при нас. Имаме уверението на община Пловдив, че от Нова година щатът ще бъде увеличен", казва Ванина Костадинова.

А в градската управа планират да разширят още мащаба, когато се отворят нови европроекти с възможност за това.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара