Решение ли са вендинг машините за недостига на аптечни пунктове? (Видео)

Има ли необходимост от вендинг машините за лекарства? 

"Това, което съм направил, е да скъся максимално сроковете, за да може да бъде разгледан този проект. Щом има парламентарен интерес, този проблем трябва да бъде изчистен. Вендинг машините не са решение по няколко причини. Те биха могли да бъдат от помощ там, където има недостиг на фармацевти. България е една от държавите с висока бройка на фармацевти на глава от населението. Няма никъде държава по света, където във всяко населено място, независимо от броя на хората, да има аптечен пункт. Трябва да има някаква икономическа логика за разкриването на подобна структура там. За тези, които са далеч, има други механизми. От ИТН предложиха законопроект за мобилни пунктове", заяви председателят на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев в "Денят ON AIR".

По думите му притесненията на фармацевтите са резонни.

"В България аптеките се състезават по цена, с което малките аптеки, които имат по-малка възможност да буферират цената, са в по-неизгодна позиция. Цените в България са сред най-ниските и заради това много държави ползват нашата страна като референт за ниските цени в ЕС", допълни д-р Симидчиев.

Разходите не свършват със закупуването на вендинг машините

Според него вендинг машините за лекарства са свързани с много странични разходи освен закупуването им.

"Това, което искам да видя, са ясни измерими резултати на това да подобряваме достъпа за всички пациенти. Ако трябва да харчим милиони или милиарди за да имаме достъп до всяко населено място, това е неразумно. Трябва да имаме разумна граница и тя може да бъде намерена на базата на това, което имаме като информация. Това се управлява много добре с нещо, наречено аптечна карта. Ние в България имаме работеща такава. Закупуването на автомат е от порядъка на около 2500-3000 евро. Но това е гол апарат, който трябва да се захрани с ток и да се зареди. Разходът не е в закупуването, а в поддръжката му", коментира гостът.

Фармацевтът е второ ниво на сигурност за пациента, като гарантира, че лечението с медикаменти по прескрипция са правилно предписани и пациентът разбира как се приемат, категоричен е д-р Симидчиев.

"Изглежда интересно да сложим такъв автомат, но той има допълнителни изисквания, защото човекът зад щанда не е продавач на медикаменти. Той е човек, който има квалификации да прецени количество, дали е подходящо лекарството. Когато се предписва един медикамент по лекарско предписание, той го предписва на базата на прегледа. Пациентът взима рецептата и отива, фармацевтът има възможност, ако дозата е сгрешена и пациентът взима други медикаменти, за които не е съобщил на лекаря си, да коригира", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bulphoto

Публикуване на коментар

По-нова По-стара