Малтийският орден с инициатива за осигуряване на достъп за хората с увреждания до плажа

Малтийският орден с инициатива за осигуряване достъп за хората с увреждания до плажа
Осигуряване паркоместа на подходящите места и да се направят пътека за колички, до
морето са част идеите. Снимка: Община Созопол

Зам.-кметът Андрей Николов обеща от името на кмета Тихомир Янакиев пълна подкрепа за проекта и заяви, че се надява за следващия летен сезон той да е факт

Зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов се срещна с Посланика на Малтийския орден Н.Пр. Урсула Хофтер Дзуколи. На срещата присъства и кметът на с. Зидарово Христо Бардуков, който осъществи контакта между Малтийския орден и Община Созопол, съобщава Флагман. 

Поводът беше проект на ордена за достъп на хората с увреждания до плажовете, който да се подкрепи от морските общини. Г-жа Дзуколи сподели идеята Общината да осигури няколко паркоместа до входа на подходящите ивици и да се направи пътека за колички, до морето. От своя страна концесионерът на плажа трябва да осигури три чадъра близо до водата. Орденът ще дари количките, които ще могат да се ползват и да се съхраняват при спасителите. Нейно Превъзходителство уточни, че общините могат да кандидатстват за необходимите средства пред Агенцията за хората с увреждания, която има такава програма. 

Зам.-кметът Андрей Николов обеща от името на кмета Тихомир Янакиев пълна подкрепа за проекта и заяви, че се надява за следващия летен сезон той да е факт.  В общината има няколко подходящи за това плажни ивици. Николов разказа на Урсула Хофтер Дзуколи за социалната програма на общината, за специализираните заведения за хора с увреждания в с. Атия и гр. Черноморец, за туристо-потока и  за поминъка на местните хора. Посланикът беше впечатлена и от историята на Созопол, разказана от г-н Николов. 

Г-жа Дзуколи получи като подарък от Община Созопол книгата на проф. Божидар Димитров за античния град. 

Посланикът на Малтийския орден  от своя страна разказа за Ордена на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (познат още и като Малтийски орден). Това е рицарски религиозен орден на римокатолическата църква. Най-старият рицарски орден в света, създаден през 1099 г.  Малтийският орден има статут на наблюдател в ООН. Той се занимава основно със социални и благотворителни проекти.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара