Условия за отпускане на лекарства от НЗОК за домашно лечение

Условия за отпускане на лекарства от НЗОК за домашно лечение
Лекарствените продукти, които НЗОК заплаща за домашно лечение трябва отговарят на определени условия. Снимка: БГНЕС

Въпрос към НЗОК: Здравейте, преди 2 седмици на баща ми , който е на 84 години бе поставена диагноза "карцином на простатата". До тази диагноза се стигна след направен ехограф, изследване на туморни маркери и ректално туширане. При прегледите беше констатирано, че поради множеството придружаващи заболявания, които има баща ми /той е с ТЕЛК 100% инвалидност/, включително антикоагуланти които взема е невъзможно да му бъде направена биопсия. Така всички инжекции и медикаменти , които лечението му включва сме принудени за ги закупуваме на свободна продажба. Невъзможността да му бъде направена биопсия, защото както се изрази лекарят, няма да я издържи, не означава, че той е здрав. Моля за Вашия компетентен отговор.

Отговор: Във въпроса не сте уточнили за кой лекарствен продукт/лекарствени продукти става дума, за да Ви отговорим конкретно.

В случая може да посочим следното. Лекарствените продукти, които НЗОК заплаща за домашно лечение отговарят на следните условия:

  • Да са включени в Приложение № 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС);
  • Да са показани за заболявания, включени в Списък  на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната НЗОК заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, утвърден с Решение на Надзорния съвет на НЗОК.

В допълнение, справка дали конкретен лекарствен продукт се заплаща от НЗОК за домашно лечение и за какво заболяване  може да направите чрез електронната услуга на НЗОК „ТЪРСЕНЕ НА ЛЕКАРСТВА, ЗАПЛАЩАНИ ОТ НЗОК“  -  https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml

Услугата е ориентирана към здравноосигурените лица, като предоставя актуална информация за заплащаните от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински изделия към момента на справката.

Търсенето  може да се извърши по няколко критерия:

  • Категория лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели;
  • Търговско име – в полето може да се въведат ключови думи за търсене на лекарства по търговско наименование (изписва се на латиница)
  • АТС код на лекарствения продукт – прави връзка с таблиците с АТС кодове и международно непатентно наименование на лекарствата;
  • МКБ код – прави връзка с таблиците с МКБ кодове и списък с диагнозите.

Резултатите, които се извеждат  при тази справка  са: Диагнози, АТС код,  международно непатентно наименование, НЗОК код, търговско име, лекарствена форма, количество на лекарственото вещество, брой в  опаковка, стойност, заплащана  от НЗОК и начин на предписване.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара