Определиха болниците за специализирана оценка на децата с трайни увреждания

Определиха болниците за специализирана оценка на децата с трайни увреждания
СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ - София. Снимка: Horata.org

10 лечебни заведения за болнична помощ, които да извършват специализирана експертна оценка на здравословното състояние и потребностите на децата с трайни увреждания, определи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Въз основа на тази оценка ще се извършва насочване за ползване на интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа за деца с потребност от постоянни медицински грижи.

Болниците са МБАЛ „Д-р Тота Венкова“-Габрово; МБАЛ-Търговище; УМБАЛ “Канев”-Русе; МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана; УМБАЛ Пловдив; МБАЛ „Рахила Ангелова“ Перник; СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“-София; УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович"-Стара Загора; МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”-Кърджали; МБАЛ Хасково.

Лечебните заведения ще подпомагат и консултират доставчиците на интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа при извършването на индивидуалната оценка на потребностите, разработването на индивидуалния план за подкрепа и при предоставянето на услугата.

С друга заповед министърът е утвърдила и Методика за осигуряване на постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа за деца с трайни увреждания, които се предоставят чрез интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа за деца с потребност от постоянни медицински грижи.

В нея е записано, че грижите за детето се осъществяват в изпълнение на плана за здравни грижи, част от индивидуалния план за подкрепа, в разработването и актуализирането на който участие вземат специалисти от лечебно заведение за болнична помощ от определените със заповедта на министъра на здравеопазването, специалисти от центровете и родителите/близките на детето. Здравословното състояние на детето се оценява периодично, но не по-малко от веднъж седмично от лечебно заведение, като предписанията на съответните лекари – специалисти от лечебното заведение се отразяват в личната амбулаторна карта на детето. Постоянното медицинско наблюдение и медицинската грижа се предоставят на детето по начин, който в максимална степен се вписва в нормалния домашен ритъм на живот и не доминира в общите грижи за него. Спазването на предписанията, протоколите и техническите фишове в центровете се наблюдава от медицински специалисти от лечебното заведение. Обслужването на децата се извършва от медицинска сестра, в рамките на непрекъснат 24-часов график, а медицинската сестра се подпомага от детегледачка.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара