Ново лекарство дава надежда в борбата с множествената склероза

Ново лекарство дава надежда в борбата с множествената склероза
Настоящите методи на лечение могат да забавят прогресирането на заболяването, да намалят броя и тежестта на рецидивите и да облекчат симптомите. Снимка: Pixabay

Изследователите са разработили лечение, което може да помогне за регенериране на миелина около нервните клетки, като по този начин потенциално да се обърнат уврежданията, причинени от множествена склероза, съобщава Puls.bg

Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и разрушава миелиновата обвивка на нервните клетки. То най-често засяга хора на възраст между 20 и 40 години. 

Заболяването има различни форми, като най-често срещаната е рецидивиращо-ремитентната множествена склероза, при която периоди на обостряне се редуват с периоди на ремисия.

Смята се, че около 2.8 милиона души по света живеят с множествена склероза, според данни от 2020 г. Освен това е установено, че жените са около 2-3 пъти по-склонни да развият множествеnа склероза в сравнение с мъжете.

Когато имунните клетки атакуват миелиновата обвивка, това предизвиква възпаление и прекъсва преминаването на нервните импулси по тялото, което води до неврологични симптоми като мускулна слабост, изтръпване, мравучкане и болка, проблеми с подвижността и други.

Настоящите методи на лечение могат да забавят прогресирането на заболяването, да намалят броя и тежестта на рецидивите и да облекчат симптомите.

Миелиновата обвивка, която заобикаля и предпазва нервните клетки, се изгражда от клетки, наречени олигодендроцити. При човек с множествена склероза тези клетки са изгубени, така че увредените миелинови обвивки не могат да бъдат възстановени.

Проучванията са показали ограничен успех при активирането на олигодендроцитите и регенерирането на миелина. Едно изследване предполага, че епигенетичният подход може да бъде ефективен за подобряване на производството на миелин.

В това последно проучване изследователите използват токсин от отровата на зелена мамба, за да идентифицират и локализират рецепторен протеин M1R върху олигодендроцитните прекурсорни клетки, които не успяват да се диференцират в олигодендроцити при хората с множествена склероза.

Новоразработеното лекарство - PIPE-307 - блокира рецептора M1R, което позволява на олигодендроцитните прекурсорни клетки да се диференцират в олигодендроцити, които след това образуват нови миелинови обвивки.

Лекарството блокира M1R рецептора по-добре от съществуващите лекарства и е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера, така че потенциално може да лекува увредени нервни клетки в мозъка.

Други лекарства, като например клемастин, антихистамин от първо поколение, са изследвани като потенциални средства за възстановяване на миелина, но с различен успех.

Клемастинът не е целенасочено лекарство, тъй като засяга няколко различни пътя в организма, твърдят експерти. Фармакологията му с мускариновите рецептори обаче може да насочи медицината към следващото поколение възстановителни терапии при множествена склероза.

Все пак е много рано и изпитването на новото лекарство PIPE-307 ще трябва да покаже, че то е не само ефективно, но и безопасно за употреба, без значителни странични ефекти.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара