Как да докажем здравноосигурителни периоди в държава членка на Европейския съюз?

Как да докажем здравноосигурителни периоди в държава членка на Европейския съюз?
Заявление по образец може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Снимка: Mediapool.bg

Въпрос към НЗОК: Здравейте, След около 10 години работа и стаж в Великобритания се върнах в България. В момента съм с прекъснати здравноосигурителни права. От НАП ме насочиха към вас и обясниха, че служебно можете да изискате тази информация от Великобритания, за да се попълнят "дупките" за периода, в който съм бил извън страната. Моля да ми обясните какво трябва да направя (процеса и стъпките), за да прехвърля осигуровките си от Великобритания тук? Поздрави! Крис

Отговор: Официалният документ, който служи за сумиране на завършени здравноосигурителни периоди в държава членка на Европейския съюз (ЕС), Европейската икономическа общност (ЕИП), Конфедерация Швейцария и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, е формуляр S041 (електронен еквивалент на формуляр Е104).

Той се изисква по служебен път чрез официално кандидатстване лично или чрез пълномощник в  районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) или в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК).  За целта следва да подадете заявление по образец, което може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК - www.nhif.bg  - рубрика „Международна дейност“ -  подрубрика „Европейска интеграция“ – раздел „Сумиране на здравноосигурителни периоди, придобити в различни държави от ЕС“ – „Заявление за изискване на формуляр S041“.

Към заявлението прилагате копие от последен Payslip, P45, Р60 и попълнена анкетна карта на британската институция HMRC- СА3916 (публикувана е в сайта на HMRC). Копие на анкетната карта може да Ви бъде предоставено на място  в съответната РЗОК или в ЦУ на НЗОК. Служителите оказват пълно съдействие на гражданите при попълване на необходимите документи.

За допълнителна информация в тази връзка  може да се обадите  в ЦУ на НЗОК на  тел.: +359 2 965 9116 или в РЗОК. Адресите и телефонните номера на  районните здравноосигурителни каси са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „РЗОК“ и "Контакти".

Възможно е да подадете заявлението по пощата или електронна поща и/или  подписано с Квалифициран електронен подпис чрез Системата за сигурно електронно връчване.

След постъпване на заявлението, РЗОК/НЗОК ще се свърже със здравноосигурителната институция  във Великобритания, за да поиска формуляр S041.

Когато документът бъде изпратен от чужбина, ще Ви бъде предоставен, за да го занесете за обработка в Националната агенция за приходите (НАП). Това е  институцията, в чиито законови правомощия е събирането на средства от задължителните здравноосигурителни вноски и отговаря за здравноосигурителния статус на гражданите в България.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара