Имаме ли право на финансиране от НЗОК при трансплантация на орган в чужбина?

Имаме ли право на финансиране от НЗОК при трансплантация на орган в чужбина?
Възможно ли е финансиране от НЗОК за покриване на разходите по
трансплантация в Чужбина? Снимка: Freepik

Въпрос към НЗОК: Здравейте, налага ни се да направим кръстосано донорство на бъбрек в Турция, тъй като в България тази услуга не се предлага, възможно ли е да използваме финансиране от НЗОК за покриване на разходите по трансплантацията и ако е възможно какви са условията за кандидатстване?

Отговор: Информация по въпросите за лечение в чужбина се предоставя от определени служители в НЗОК. На интернет страницата на НЗОК (www.nhif.bg) в меню „Контакти" са публикувани електронен адрес и телефонни номера, на които гражданите могат да се консултират по тези въпроси.

В случая може само да посочим, че  лицата над 18-годишна възраст имат право на заплащане за трансплантация на органи в чужбина  при условията и реда на  НАРЕДБА № 2 от 27.03.2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане (Наредба №2), която е публикувана на сайта на НЗОК в рубрика "Нормативна база" - линк "Наредби (https://www.nhif.bg/bg/regulatory/regulations).

Документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване по реда на Наредба № 2 , са поместени  в рубрика „Лечение в България и чужбина“  - линк „Лечение на лица над 18 годишна възраст“ (https://www.nhif.bg/bg/abroad/adults).

Публикуване на коментар

По-нова По-стара