Бивш параолимпиец стана първия астронавт с увреждания (Видео)


Бившият параолимпиец Джон Макфол завърши обучението си за астронавт, две години след като влезе в историята като първия астронавт с увреждания, нает от Европейската космическа агенция, пише Euronews Bulgaria. След като е нает Макфол, който е и хирург-ортопед, отсяда в Кьолн, Германия, в Европейския център за астронавти. Той участва в новаторско проучване, наречено Fly!. Целта му е да се провери дали човек с увреждане като това на атлета може да пътува и работи в космоса безопасно.

Бивш параолимпиец стана първия астронавт с увреждания
Снимки: Tony Jolliffe/BBC

След 12-месечно изтощително обучение Макфол, който губи десния си крак при катастрофа с мотоциклет, когато е едва на 19 години, показва, че увреждане като неговото не е пречка за тренирането на астронавти и за потенциалното им пътуване в космоса.

Посланието от това, което правим, достига и до много хора. И от това се поражда интерес и подкрепа, което е доста приятно.

           Джон Макфол, астронавт на ЕКА

Проучването за осъществимост има за цел да разбере основните пречки пред параастронавта, включително как физическото увреждане може да повлияе на мисията и дали ще са необходими модификации на скафандъра и космическия кораб. Способността на Макфол да завърши обучението без сериозни пречки или адаптации изненада мнозина, участвали в проучването.

Макфол губи десния си крак при катастрофа с мотоциклет, когато е едва на 19 години

Следващата стъпка бъдещия астронавт и колегите му от Европейската космическа агенция е да завършат писането на доклада и да го представят през пролетта на 2025 г. Той се надява, че бъдещите изследвания могат да проучат дали хора с други видове увреждания също биха могли да пътуват в космоса.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара