Защо хората с увреждания все още срещат трудности по плажовете ни?

Защо хората с увреждания все още срещат трудности по плажовете ни?
Автономен асансьор в Алания, Турция, който позволява на хора с увреждания да влизат в морето, без да се налага да получават подкрепа от никого. Снимка: Accessibletourism.org

Испания, Италия и Гърция работят за превръщането на плажовете им в достъпни и за трудноподвижни хора. "Равният достъп до море е неотменимо човешко право" е мотото на кампаниите им.

Хората в инвалидни колички трябва да могат сами да се движат по плажа и да влязат в морето и да се окъпят. Всичко това е изведено като държавна политика и е залегнало в законодателството на трите страни.

В Гърция броят на плажовете, подходящи за хора с увреждания през последните години расте. Все повече общини намират средства за изграждане на специални системи за достъп на хората с уреждания не само до плажа, но и в морето.

Една от най-популярните е рампа, проектирана от гръцката компания Seatrac, която вече е поставена на над 140 плажа. Тя е с дистанционно управление и позволява на хора с увреждания и двигателни проблеми да влизат самостоятелно в морето.

Друга подобна система, която е внедрена по гръцките плажове е Sea Access.

В допълнение към новите рампи се работи за поставяне на подвижни съблекални, преносими санитарни възли, специални зони за паркиране и още подобрения за хората с увреждания на плажа. Целта е Гърция да се популяризира и като "достъпна дестинация за морски туризъм".

В началото на юни 2024 г. гръцкото Министерството на туризма обяви схема за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост за внедряването на тази система по плажовете. Интересът беше огромен - при заложен бюджет от 17 млн. евро, бяха подадени общо 155 заявления за финансиране за над 30 млн. евро. В момента се оценяват подадените предложения, като класирането е на принципа - първи подал, първи обслужен.

Програмата дава 100% финансиране на общините и бизнеса за достъпни плажове за хора с увреждания. Отпускането на безвъзмездната помощ е до 70 000 евро за един плаж, а една община или концесионер може да кандидатства с до 4 плажа.

Италия също има забележителен напредък при превръщането на плажовете в достъпни дестинации за хората с увреждания през последните години. Сред тях е плажът в Лидо ди Йезоло край Венеция.

В региона Емилия-Романя плажовете в Римини се открояват със специално изградената инфраструктурата от рампи, съблекални и помощни услуги за хора с увреждания. Те получават подкрепа и от обучен персонал. Плажът "Поето" в Каляри на остров Сардиния също е пример за достъпност със своите пътеки за колички и предлаганите услуги.

Всичко това е уредено законодателно в Кодекса за туризма (Codice del Turismo). Той предвижда премахването на архитектурните бариери и внедряването на съоръжения за осигуряване на достъпност. Законът изисква от местната власт и операторите на плажове да се придържат към стандарти, които насърчават приобщаването на трудноподвижни хора.

Освен това италианското правителство предоставя финансови стимули на общините, които дават приоритет на достъпността в своите планове за развитие на туризма. Тези инициативи се подкрепят от регионални политики, които отдават значение на достъпния туризъм като двигател на икономическия растеж и социалното включване.

Местни инициативи също играят решаваща роля за подобряване на достъпността до плажа. Различни региони са започнали проекти в сътрудничество с организации с нестопанска цел за подобряване на плажните съоръжения и услуги. Например мрежата "Село за всички" (V4A) работи в цяла Италия, за да популяризира туристически дестинации, които са достъпни за хора с увреждания.

Достъпността на плажовете е изискване и в Испания. Законът задължава автономните области да имат достъпни места на плажовете за хората с увреждания. Отговорността за това е на местната власт. Към момента в Испания има повече от 600 достъпни плажа по средиземноморското крайбрежие. Някои области, като Андалусия, Балеарските острови и Валенсия, също имат свои собствени разпоредби за достъпност.

А как е в България?

У нас плажовете все още не са напълно достъпни за хората с увреждания. Иванка е на 47 години от Бургас, но е прикована в инвалидна количка. От няколко години се бори плажове да станат достъпни за такива като нея. Става въпрос за около 44 000 българи - възрастни и деца.

До неотдавна само плажът "Крайморие" край Бургас беше сертифициран от Комисията за защита от дискриминация като пример за достъпност на трудноподвижните хора. Въпреки това те не можеха да влязат в морето да плуват. Въпросът не беше уреден и законодателно.

До неотдавна само плажът "Крайморие" край Бургас беше сертифициран от Комисията за защита от дискриминация като пример за достъпност на трудноподвижните хора
Плажът в Бургас е един от първите, който предлага достъп на хората 
 увреждания Снимка: Община Бургас


Едва през април 2024 г. парламентът прие промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, задължаващи правителството да определи кои морски плажове трябва да станат достъпни за хора с увреждания.

Под "достъпен морски плаж за хората с увреждания" се разбира морски плаж с осигурен свободен и безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа до и в морето, съблекалните, тоалетните и преместваемите обекти за бързо обслужване, както и до душовете, чадърите, шезлонгите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, е записано в закона.

В него е посочено, че Министерският съвет по предложение на министъра на туризма, съгласувано с министъра на регионалното развитие и с министъра на труда и социалната политика, определя с решение достъпните морски плажове за хората с увреждания.

Министърът на регионалното развитие има задължение да издаде и наредба с правилата, нормите и минималните стандарти за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда. Това трябва да стане в срок от 8 месеца след влизането в сила на закона.

Заложено е и изискване към концесионерите на плажове да ги направят достъпни за хората в инвалидни колички, като тези разходи ще им бъдат приспаднати от концесионното им възнаграждение за държавата. В закона е предвидено принадлежностите за осигуряване на достъпен морски плаж за хората с увреждания да са частна държавна собственост, но те ще се поддържат и съхраняват от концесионерите на плажовете с грижата на добър стопанин.

Към момента около половината от българските плажове – 110, са достъпни за хора с увреждания, се казва в отговора на Министерството на туризма до Mediapool. Там са поставени специални дървени скари, така че хората с колички относително лесно могат да се придвижват в плажната зона, макар и ограничено. Те обаче сами не могат да влязат и да се изкъпят в морето. Надяват се това да се промени за Лято 2025.

Тази статия е създадена в рамките на проект PULSE, европейска инициатива, която подкрепя трансграничното журналистическо сътрудничество. По нея са работили: Лили Границка, Mediapool (България); Kostas Zafeiropoulos, EFSYN (Гърция); Silvia Martelli, Il Sole 24 Ore (Италия); El Confidencial.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара