Смарт очила със субтитри помагат на хора с увреден слух (Видео)


Джош и Майкъл Кингсли са двуяйчни близнаци. Джош е загубил слуха си като дете и живее с Майкъл и семейството му. Той използва нов тип очилата с добавена реалност, които правят живота му по-лесен, разказва Voice of America.

През последните години сме свидетели на все повече иновации в сферата на технологиите, с които се улеснява ежедневието на хора с различни увреждания. Една от насоките, при които виждаме реален напредък е по отношение на носимите устройства насочени към хората с увреден слух. По-конкретно става дума за очила, които превръщат гласа в субтитри. В случая става дума за софтуерната разработка XRAI Glass, която е насочена за очилата с добавена реалност на Nreal. Чрез софтуерното решение потребителите могат да свържат очилата директно със смартфона си с Android и да получават субтитри на гласовите разговори, които се осъществяват в близост.

Към момента софтуерът е предназначен само за смарт очилата Nreal Air, които да пресъздават добавената реалност чрез субтитри. XRAI Glass прихваща гласовете около потребителя, като това става чрез свързания смартфон. Процесът се можете да видите в споделеното от компанията видео. Не се споделят обаче детайли за това как точно би функционирала технологията в по-шумна обстановка. Все пак в промоционалния клип се демонстрират и такива условия.

XRAI Glass споделят, че се надяват в бъдеще да могат да добавят допълнителни функционалности към решението си. Става дума потенциално за разпознаването на различни хора сред говорещите. Благодарение обаче дори на актуалното ниво на функционалност, глухите хора или тези с нарушен слух ще могат да участват в разговора, тъй като няма да трябва да се фокусират изцяло върху говорещите.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара