Повишават достъпността до онлайн съдържанието за хората с увреждания (Видео)


Достъпността на онлайн съдържанието за хора с увреждания в България е на много ниско ниво, но от 2025 г. влиза в сила нова директива на ЕС, която цели да подобри това сред държавите-членки. С нея може да се появи и нова позиция в офисите, която да отговаря за анализ на достъпността на даден онлайн продукт или услуга, който компанията предоставя, това коментира Стефан Вартоломеев, съосновател на Access Drum, в предаването "Бизнес старт" на Блумбърг с водеща Роселина Петкова. 

Европейският акт за достъпност цели да улесни достъпа на хора с увреждания, като предостави по-достъпни дигитални услуги. Законодателството влиза през 2025 г., като ще предложи единни критерии за държавите-членки, за изготвянето на дигитален продукт или услуга, правейки ги по-достъпни, каза Вартоломеев. Той допълни, че има още много работа, докато дигиталните услуги и продукти станат достъпни, като даде пример за това, че в сегашното състояние на уеб сайтовете има много пречки за незрящите.

Под законодателството влизат основни услуги и продукти като електронно банкиране, закупуване на билет за различен вид транспорт, POS терминали, банкомати и онлайн магазини и други. За да бъдат приспособени тези услуги, бизнесите трябва първо да направят анализ колко е достъпен сайтът им в момента.

Гостът обясни, че може да се направи сравнение с GDPR по отношение на прилагането и адаптирането му, като много компании изчакват последния момент, за да адаптират услугите си. Той допълни, че на различните бизнеси ще им е необходимо различно време да приспособят продуктите и услугите си.

Access Drum се фокусира върху тестването на достъпността на сайтовете на клиентите им. Като за целта предоставят услугата на хора с увреждания, които дават обратна връзка за достъпността на сайта. Гостът обясни, че все още не се наблюдава голям интерес от компаниите, но очаква скоро той да започне.

Гостът обясни, че в момента има проектозакон у нас, който следва европейската директива, като в него има заложен механизъм, в който всяка организация и бизнес може да оцени нужния ресурс за адаптацията и при невъзможност да покрие разходите, то срокът се отлага с 5 г.

Гостът каза, че нивото на достъпността на онлайн съдържанието в България е:

Доста лошо, не защото някой преднамерено го прави, а по-скоро това не е във фокуса на компаниите. Има интересен пример – touchscreen банкоматите – те са модерни и удобни за нас, но хората с увреждания казват, че не могат да ги използват. Понякога има такъв конфликт между новата технология и използваемостта ѝ.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара