Нова терапия повлиява разстройствата от аутистичния спектър

Нова терапия повлиява разстройствата от аутистичния спектър
Фотобиомодулационната терапия може да подобри паметта, когнитивната функция, настроението и качеството на съня. Снимка: Norcalbrain.com

Фотобиомодулационната терапия (PBMT) е бързо развиващ се подход за лечението, стимулирането, защитата и регенерацията на множество органи и видове тъкани в човешкото тяло. Фотобиомодулационната терапия започва да бъде използвана през 60-те години на миналия век като нискоинтензивна лазерна терапия за заздравяване на рани. Оттогава въвеждането на светодиоди (LED) драстично е увеличило приложенията и докладите за положителни резултати на терапията.

При фотобиомодулационната терапия обикновено се използват червени (620–700 nm) и/или близки инфрачервени (780–1270 nm) дължини на вълните на светлината с интензитет, който не причинява нагряване на тъканите. Фотобиомодулационната терапия се основава на добре установени биологични и клетъчни механизми. Докато във физикалната терапия продължават да се използват различни видове лазери, светодиодите са много подходящи устройства за домашна употреба, тъй като са напълно безопасни и без известни значителни неблагоприятни ефекти.

Сред различните части на тялото, върху които е доказано, че фотобиомодулационната терапия (PBMT) оказва благоприятно въздействие, мозъкът се откроява, като при него са наблюдавани може би най-обещаващите ефекти като цяло. Доказано е, че фотобиомодулационната терапия намалява възпалението на нервната тъкан, като същевременно увеличава митохондриалната функция, консумацията на кислород и кръвния поток в мозъка.

Освен това фотобиомодулационната терапия притежава свойството да стимулира процесите на синаптогенеза, неврогенеза и невропластичност, като по този начин помага за лечението на мозъка. Фотобиомодулационната терапия има невропротективна активност и може да предотврати увреждане на мозъка в острата фаза след травматично мозъчно увреждане или инсулт, тъй като инхибира (потиска) апоптозата и повишава експресията на антиапоптотични протеини, както и подобрява мозъчния метаболизъм и оксигенацията.

Фотобиомодулационната терапия може да подобри паметта, когнитивната функция, настроението и качеството на съня. При дегенеративни мозъчни разстройства (деменция, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон) този вид терапия може да подобри двигателното, когнитивното и социалното функциониране (поне за известно време). При редица психични разстройства (депресия, тревожност, нарушения от аутистичния спектър и пристрастяване към опиоиди), фотобиомодулационната терапия може да доведе до значителни подобрения.

Разстройствата от аутистичния спектър при възрастни, както и при деца, реагира добре на фотобиомодулационната терапия. Едно 8-седмично отворено проучване оценява поносимостта, безопасността и ефикасността на транскраниалната LED терапия при възрастни с разстройство от аутистичния спектър. 830 nm LED светлинна терапия се прилага върху челата на доброволците два пъти седмично в продължение на 8 седмици. Участниците, завършили проучването, демонстрират значително подобрение в няколко скали, свързани с тежестта на разстройството от аутистичния спектър.

Източник: Puls.bg

Публикуване на коментар

По-нова По-стара