Киселинността в мозъка е предпоставка за Алцхаймер и аутизъм

Киселинността в мозъка е предпоставка за Алцхаймер и аутизъм
Повишаването на киселинността в мозъка е в резултат на метаболитните
процеси. Снимка: Pexels

Нивата на pH в мозъка оказват влияние на метаболизма на органа. Метаболитната дисфункция се оказва фактор, свързан с голям набор от увреждания, включително невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер, но и аутизъм и психиатрични болести като биполярно разстройство, депресия и шизофрения.

Нивата на млечна киселина са ключови за мозъчния метаболизъм, според резултатите на изследване на международния консорциум по проекта Brain pH. Промените в нивата на млечна киселина влияят на функцията на мозъчните клетки, и измененията в нивата на съединението водят до дисбаланс между възбуждащи и инхибиторни невротрансмитери. 

Друга промяна, възникваща от дисбаланса на млечната киселина, е намаляването на киселинността в мозъчната среда. Промените в нивата на pH и млечна киселина се оказват общ показател при невродегенеративни и психиатрични заболявания.

При различните заболявания промените са различни – при депресия, например, се наблюдават по-ниски нива на pH и повишени нива на млечна киселина. Високите нива на млечна киселина съответстват и на увреждане на когнитивните функции, по-конкретно на работната памет. При изследване на института Каролинска в Швеция се намира и връзка между високите нива на млечна киселина и преждевременно стареене.

Аутизмът е разстройство, при което промените в pH и млечна киселина не са консистентни. От Brain pH се предполага, че варирането е показателно за различни видове метаболитни дисфункции, свързани с разстройството.

Причината в измененията на нивата на млечна киселина би могла да се крие в митохондриите на клетките в мозъка. Увреждането на митохондриите е свързано с голям набор от психиатрични и неврогенеретавни болести според учени от Колумбийския университет в САЩ, и е възможно да води до намаляване на консумацията на млечна киселина. Впоследствие нивата на киселината се повишават и водят до когнитивни увреждания. 

Повишаването на киселинността в мозъка е в резултат на метаболитните процеси. Въпреки това мозъкът разполага с механизъм, за да поддържа нивата на pH. Изследователи от Университетския колеж в Лондон сочат като ключови астроцитите в мозъка – вид глиални клетки. Поне една трета от астроцитите освобождават бикарбонат в количества, съответстващи на киселините, освобождавани поради мозъчна активност. В друг труд на същия екип се констатира и друга функция на глиалните клетки – регулирането на кръвния поток.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара