Каква е сумата, която НЗОК заплаща за смяна на колянна става?

Каква е сумата, която НЗОК заплаща за смяна на колянна става?
Хоспитализация може да се осъществи по клинична пътека № 218. Снимка: Pixabay

Въпрос към НЗОК: Каква е сумата, която ще преведе НЗОК в МЦ за смяна на колянна става и колко трябва да доплати здравно-осигорения пациент?

Отговор: Хоспитализация може да се осъществи по клинична пътека № 218 „Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става“, която включва  поставянето на ставна протеза за колянна става.  Важно е дали лечебното заведение за болнична помощ има сключен договор с НЗОК по съответната клинична пътека.

В Списъка с медицински изделия по групи, които НЗОК заплаща в условията на болничната медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на НЗОК, са изброени видовете ставни протези за колянна става, за които НЗОК заплаща до 2700 лв., в зависимост от вида. Най-подходящото за пациента медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Лечебното заведение издава финансови документи, в които е посочено за какво е плащането. Сумата, която се заплаща от НЗОК, се превежда на лечебното заведение, а не на пациента, след като вложеното медицинско изделие се отчете по определен ред.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара