Как да докажете на НАП , че сте здравно осигурени?

Как да докажете на НАП , че сте здравно осигурени?
В НАП се представят и документи, уреждащи здравноосигурителния статус на
лицата. Снимка: Pixabay


Въпрос към НЗОК: Какъв документ трябва да представя, че се осигурявам в друга страна членка на ЕС, за да спре НАП да ми търси пари за ЗО и да не ми изпраща заплашителни имейли? Цитирам “ В случай, че не погасите дълга си в пълен размер, предстои предприемане на действия за обезпечаване и събирането му.” Как да ви докажа, че нямам дълг?

Отговор: Националната агенция за приходите (НАП) е институцията, в чиито задължения, произтичащи от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), влиза събирането на здравноосигурителни вноски и отговаря за здравноосигурителния статус на гражданите в България. В нейните компетенции са въпросите, свързани с освобождаването от здравноосигурителни вноски на българите в чужбина и последващото възстановяване на здравноосигурителните им  права в България.

В НАП се представят и документи, уреждащи здравноосигурителния статус на лицата (на официалната интернет страница– www.nrа.bg - секция „Българи в чужбина“ са посочени видовете документи, които НАП признава.

В правомощията на НЗОК е да изиска за Вас  по служебен път от чужбина формуляр S041 – официалният документ, който служи за сумиране на завършени здравноосигурителни периоди от държава членка на Европейския съюз (ЕС), Европейската икономическа общност (ЕИП), Конфедерация Швейцария и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара